Voor 2020 zijn de CO2 eisen flink aangescherpt. Deze nieuwe regels zorgen ervoor dat autofabrikanten steeds afhankelijker worden van mensen die kiezen voor een elektrisch voertuig. Alleen op deze manier lijken fabrikanten aan de nieuwe regels rondom CO2 uitstoot te kunnen gaan voldoen. Hiermee lijken autofabrikanten tegemoet te komen aan de enorme vraag naar EV’s. De auto industrie voelt zich “groener” dan ooit en heeft in 2019 een enorm aantal elektrische voertuigen op de markt gebracht.
De CO2-uitstoot gaat in 2020 van 135 naar 95 gram per kilometer
De overstap van diesel en benzinemotoren naar elektrische motoren is een verandering die de auto industrie geld gekost. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de branche liever blijft draaien op verbrandingsmotoren. Maar, ook hier hebben de afgelopen jaren flink wat veranderingen plaatsgevonden. In 2015 werd al beslist dat de CO2-uitstoot van auto’s die binnen de Europese Unie zouden worden verkocht, niet hoger mocht zijn dan 135 gram per kilometer.
Met de nieuwe regels die per 1 januari 2020 zijn ingegaan, is dit percentage teruggebracht naar 95 gram CO2-uitstoot per gereden kilometer. Wie de nieuwe regels overschrijdt kan een boete verwachten. Deze boetes kunnen dermate hoog zijn dat het met verlies verhandelen van elektrische auto’s aantrekkelijker kan zijn. Dit om het gemiddelde in balans te kunnen houden. Het terugdringen van de CO2-uitstoot naar 95 gram, komt samen met ingewikkelde berekeningen, uitzonderingen en mogelijkheden tot compensatie.
2020 mag nog gezien worden als een jaar waarin de autofabrikant langzaam kan wennen aan het nieuwe systeem. Feitelijk gezien betekent dit dat de fabrikant maar 95% van de verkoop binnen de EU mee hoeft te rekenen, met de minste uitstoot. Dit om onder de gestelde CO2-uitstoot van 95 gram te kunnen blijven. Vanaf 2021 moet de fabrikant wél 100% van het verkoopvolume meerekenen.
Uitzonderlijk hoge boetes
Autofabrikanten kunnen fors hoge boetes verwachten als de gestelde limiet van 95 gram per kilometer wordt overschreden. Hoewel € 95,00 per overschreden gram niet veel klinkt, kan dit behoorlijk oplopen. Zeker omdat het om alle auto’s gaat die de fabrikant op jaarbasis binnen de Europese Unie verkoopt. Deze hoge boetes verklaren direct waarom er in 2019 zoveel nieuwe elektrische auto’s op de markt zijn gebracht. Automerken zoals Ford, Mercedes en BMW verkopen op jaarbasis ruim 1 miljoen exemplaren. Per overschreden gram kan dit al snel oplopen naar een boete van ruim 95 miljoen. Volkswagen verkoopt jaarlijks zelfs het drievoudige aan nieuwe auto’s binnen de EU.
Pooling om het gemiddelde in balans te houden
Fabrikanten konden het gemiddelde van 130 g/km tot nu toe eenvoudig in evenwicht houden. Vaak werd dit gedaan met één of twee hybride modellen in het assortiment. Onder de CO2-uitstoot van 95 gram per kilometer komen én blijven vergt meer creativiteit. Het naar beneden brengen van het gemiddelde is dus belangrijk. Zeker voor merken die vooral grote bolides en sportwagens produceren lijkt de nieuwe limiet een zware opgave. De praktijk laat echter zien dat dit vrij makkelijk haalbaar is. Een goed voorbeeld daarvan is Porsche welke thuishoort in de stallen van Volkswagen.
Omdat de Volkswagen Group diverse kleine modellen in het assortiment heeft, blijft het gemiddelde in evenwicht. Daarnaast heeft Porsche zelf ook elektrische en hybride voertuigen in het assortiment. Zo kunnen ook dergelijke merken genieten van een superkrediet. Mede omdat zowel hybride (PHEV) als elektrische (BEV) voertuigen een uitstoot hebben die niet boven de 50 gram per kilometer uitkomt. En dat geeft recht op een dubbele meetelling. Mits het vlootgemiddelde niet verder wordt teruggedrongen dan 7,5 gram per km. Op deze manier wordt de auto industrie gestimuleerd tot het produceren van meer BEV en PHEV voertuigen.
Ook pooling wordt mogelijk gemaakt door de nieuwe regels omtrent CO2-uitstoot. Feitelijk gezien betekent dit dat de fabrikant ook gebruik mag maken van andere merken, buiten de eigen organisatie om. Fiat maakt hier als enige merk gebruik van op dit moment. Fiat bezit zelf nog geen batterij-elektrische voertuigen maar Tesla wel. Dit merk heeft weer gebrek aan een voertuig met een benzine of dieselmotor. Elke keer als er een Tesla wordt verkocht, kan het Italiaanse en half Amerikaanse (Dodge en Jeep) merk zijn vlootgemiddelde naar beneden bijstellen.
95 gram per kilometer geldt alleen voor grote autofabrikanten
Afhankelijk van het verkoopvolume, kan de “kleinere” fabrikant rekenen op een uitzondering als het gaat om de nieuwe CO2-eisen. Voorbeelden daarvan zijn Suzuki, Land Rover en Jaguar. Deze fabrikanten verkopen tussen de 10.000 en 300.000 auto’s per jaar binnen Europa. Al in 2019 moesten zij ervoor zorgen dat het gemiddeld 25% lager kwam te liggen dan dat dit in 2007 (158 gram) het geval was. Vorig jaar lag de limiet voor uitstoot op 135 gram. Voor deze fabrikanten moet de uitstoot in 2020 45% lager zijn dan het gemiddelde van 158 gram in 2007.
Van een limiet was in dit jaar nog geen sprake. Als het gaat om 1.000 tot 10.000 nieuw verkochte auto’s, dan mag de kleinere fabrikant zelf een voorstel doen om de CO2-uitstoot te kunnen reduceren. Dit voorstel moet aan een aantal eisen voldoen en goedgekeurd worden door de Europese Commissie. Voorbeelden van dergelijke merken zijn Bentley, Ferrari en Aston Martin welke overigens los worden gezien van het label waaronder ze vallen. Respectievelijk Volkswagen Group en Fiat. Fabrikanten waarbij de afzet nog lager is -1.000 hoeven geen rekening te houden met een emissiegrens. Bijvoorbeeld Donkervoorts. Wel mogen zij vrijwillig een doel opstellen om de uitstoot te kunnen reduceren.
De limiet van 95 gram verschilt per fabrikant
Met het vlootgemiddelde wordt de uitkomst van de CO2-uitstoot bedoeld die wordt geproduceerd door de nieuwe voertuigen die de fabrikant heeft verkocht binnen de Europese Unie. Dit wordt verdeeld onder het aantal verkochte exemplaren. De som komt voor uit de rollenbank meting die is opgesteld voor de goedkeuring van dat specifieke voertuig. Hoewel 95% het gemiddelde is voor de vloot, kan de toegestane limiet toch per verkoper verschillen. Dat heeft mede te maken met het totale gewicht van het aantal voertuigen die verkocht zijn. Zowel zware als lichte auto’s kunnen het vlootgemiddelde in balans houden. Op basis van het gewicht van de auto wordt de grens voor de CO2-uitstoot berekend. Het gewicht van alle nieuw verkochte auto’s wordt bij elkaar opgeteld en vervolgens gedeeld door het aantal voertuigen. Een dergelijke formule kan er op deze manier uitzien:
CO2-emissie=95 + a × (M – M0)
(M=massa van het voertuig in kg)
M0=1.379,88 kg en a = 0,0333
Toekomst: regeerakkoord pleit in 2030 voor uitstootvrije auto’s
Als we een blik op de toekomst werpen, dan zal het merendeel van de voertuigen nog altijd voorzien zijn van een diesel of benzinemotor. Wel is het zo dat specialisten bezig zijn om de verbrandingsmotoren nog zuiniger en schoner te maken voor wat betreft de CO2-uitstoot. Hoewel er ook wordt gezocht naar manieren om de rollenbanktest voor een goede uitkomst te laten zorgen, is het met de nieuwe regels echter niet meer zo eenvoudig om dergelijke dingen uit te kunnen halen. Dit heeft mede te maken met de WLTP meetmethode die sinds 2017 wordt gebruikt. De regels voor de gemiddelde uitstoot van CO2 zijn nog wel opgesteld rondom NEDC uitslagen.
Nu wordt dat middels de uitkomst van de WLTP gedaan. Dat betekent ook dat de maximale uitstoot van 95 gram per kilometer gebaseerd is op cijfers uit de NEDC methode. NEDC en WLTP kan dus niet zomaar met elkaar vergeleken worden. Een conversiefactor moet dat voorkomen. Dit houdt in dat nieuw voertuigen met een WLTP meting aan de uitstoot van 95 gram per kilometer kunnen blijven voldoen die destijds door de NEDC is opgesteld. Als we naar de toekomst kijken zou dit kunnen betekenen dat de WLTP-waarde de vervanger is voor de 95 g/km aanduiding. Uiteraard zou dit per fabrikant moeten verschillen.
Het kabinet wil zich niet vastleggen aan de nieuw opgestelde CO2 regels op het gebied van uitstoot. Zo moet het limiet over 5 jaar (2025) met nog eens 15% naar beneden worden gebracht ten opzichte van de grens in 2021. Zo wil het kabinet binnen 10 jaar (2030) toewerken naar een regel waarbij er geen voertuigen meer mogen worden verkocht die uitstoot produceren. De wetten en regels die binnen de Europese Unie gelden laten echter een ander feit zien. Daarin wordt namelijk gesteld dat de uitstoot in 2030 37,5% minder moet zijn dan dat dit in 2021 het geval is.
Heb je naar aanleiding van deze blog vragen? Neem dan gerust contact met ons op.
Benieuwd naar ons shortlease aanbod? Bekijk direct al onze modellen.