Skip to content

0,0

Gebasseerd op:

0 ervaringen

Door van Shortlease Nederland op

  1. Home
  2. Nieuws
  3. De prestaties van je auto verschillen per dag

De prestaties van je auto verschillen per dag

Auto voelt langzamer of sneller? Dit is waarom

Als je denkt dat jouw auto op maandag sneller is dan op andere dagen van de week, dan kun je wel eens gelijk hebben. Niet dat dit zozeer met de dagen van de week heeft te maken, maar de ene dag kan jouw auto sneller aanvoelen als de ander. Als de verschillen hierin niet al te groot zijn, dan hoef je je geen zorgen te maken. Een verschil in prestatie is normaal. Maar waar heeft dat eigenlijk mee te maken? We hebben de feiten voor je op een rij gezet.

1. sneller of langzamer door de temperatuur

De buitentemperatuur heeft invloed op de prestaties van jouw auto. Zo kan het zijn dat deze bij koud weer sneller aanvoelt. Dat komt omdat de lucht bij koude temperaturen meer zuurstofrijk is dan bij warm weer. Dit is vooral te merken bij auto’s die uitgerust zijn met een turbomotor. De positieve invloed daarvan verschilt per model en type auto. Ook door vochtige lucht kan de auto het gevoel geven sneller te zijn. Dat is precies de reden waarom sommige merken gebruik maken van waterinjectie.

2. het type wegdek en de rij-omgeving

Ook het soort wegdek waarop je rijdt heeft invloed op de prestaties van je auto. Deze kan namelijk sneller aanvoelen als je rijdt over een niet al te brede weg of als deze is voorzien van een gladde ondergrond. Bijvoorbeeld op asfalt waarop nog geen grind laag is aangebracht. Ook de omgeving speelt een rol bij hoe je auto aanvoelt. Zo kun je op de vlakte meer last hebben van weerstand door bijvoorbeeld tegenwind.

3. een warme motor maakt je auto sneller

Als de motor van de auto goed op temperatuur is, dan heeft dit een positieve invloed op de prestaties. Zeker als je met enige regelmaat lange afstanden aflegt. De aanslag van koolstof kan daardoor goed verbranden. Dit is vaak niet het geval als je alleen maar korte ritten maakt. Zowel de bougies als de kleppen raken dan vervuild door aanslag waardoor de auto minder snel aan zal voelen. De motor wordt dan als het ware “luier”. Dit kun je voorkomen door regelmatig flinke afstanden te rijden waarbij de motor goed warm wordt en optimaal kan verbranden.

4. het gewicht en de brandstof bepalen de snelheid

De inhoud van de auto is ook van invloed op de prestaties. Hier hebben we het natuurlijk over het aantal passagiers dat je meeneemt. Des te lichter de lading, des te sneller jouw auto zal aanvoelen. Het kan zomaar een kleine 300 kilo schelen als je alleen in de auto rijdt in plaats van met 3 passagiers. Ook de brandstof die je tankt kan invloed hebben op hoe snel of langzaam jouw auto aanvoelt. Sommige benzine heeft nou eenmaal een hogere dichtheid qua energie. Het kan zijn dat de motor van jouw auto hier beter op reageert waardoor deze snellere prestaties zal leveren.

5. een schoon luchtfilter doet wonderen

Het laten reinigen van de luchtfilter kan er natuurlijk ook voor zorgen dat de auto beter en sneller presteert. Alhoewel we al snel het gevoel hebben dat de auto “beter” loopt als deze voor een beurt in de garage is geweest. Je zou dan kunnen denken dat dit gevoel fictief is, maar je geniet ondertussen wel van een auto die sportiever aanvoelt. En uiteindelijk is het dat gevoel wat telt.

Heb je naar aanleiding van deze blog vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

Kom in Contact

Benieuwd naar ons shortlease aanbod? Bekijk direct al onze modellen.

Bekijk ons shortlease aanbod

Meer nieuws van Shortlease

Uw voordelen met Shortlease Nederland

Na 30 dagen dagelijks opzegbaar
24/7 bereikbaar
Binnen 2 uur rijden
Onderhoud bij lokale dealer

De leukste, meest flexibele leasemaatschappij van Nederland

Vertrouwd, Snel, Vindbaar, Service, Duidelijk, Tevredenheid
Bij ons staat u achteraf nooit voor vervelende verrassingen. 

Bekijk aanbod
Bekijk alle reviews

0,0

Gebasseerd op:

0 ervaringen