Skip to content

0,0

Gebasseerd op:

0 ervaringen

Door van Shortlease Nederland op

  1. Home
  2. Nieuws
  3. De risico's van versleten banden

De risico's van versleten banden

Versleten autobanden: dit zijn de veiligheidsrisico’s

Iedereen weet inmiddels wel dat het niet verstandig is om met versleten banden de weg op te gaan. Niet in de zomer, en zeker niet in de herfst of winter. Maar hoe serieus nemen we dit eigenlijk als automobilist? Om je er nogmaals van te overtuigen hoe gevaarlijk het doorrijden met versleten autobanden eigenlijk is, hebben we een test uitgevoerd met 3 verschillende banden met elk hun eigen profiel. Met autobanden van 1,6, 3 en 5 millimeter hebben we onze testauto over een circuit laten rijden waarbij de omstandigheden overeenkomen met die van de snelweg. Natuurlijk in de maximum toegestane snelheid van 120 km/h én tijdens hevig noodweer met zware regenval. Want, ook in Nederland krijgen we steeds vaker te maken met extreme weersomstandigheden zoals stortbuien.

Glad wegdek en versleten banden: een bizar lange remweg

Allereerst hebben we getest of we tijdig tot stilstand zouden kunnen komen. Dit om een impact zoals bijvoorbeeld bij een file of plotseling remmende voorganger te kunnen voorkomen. We concluderen dat het voertuig bij het krachtig intrappen van de rem een bizar langere remweg nodig heeft. De auto komt zelfs pas na 150 meter tot stilstand. Met een snelheid van ruim 100 km/h botst onze testauto tegen het fictieve object. De testauto die daarentegen wél met de juiste autobanden rijdt komt bij het gebruiken van de rem al na 60 meter tot stilstand. Het rijden met versleten autobanden vormt daarmee dus zowel voor jou als je medeweggebruikers een grote bedreiging.

En hoe zit dat met aquaplaning bij zware regenval?

Iedereen kent het fenomeen aquaplaning wel. Tijdens een stortbui heb je het gevoel dat je de grip over het stuur verliest, omdat de autobanden geen contact meer maken met het wegdek. Tijdens onze test bootsen we extreme regenval na waarbij onze ruitenwissers op de hoogste stand staan. Om een impact te voorkomen grijpen we hard in met onze rem. Vervolgens probeert de ABS en de ESP zijn werk te doen zonder dat dit voor het gewenste resultaat zorgt. We rijden op dit moment met een 1,6 profiel wat in ons land wettelijk gezien is toegestaan. Onze banden drijven inmiddels op een laagje water en zijn al het contact met het asfalt verloren. Ook sturen is in deze fase bijna onmogelijk. Logisch, want het minimale profiel van de autobanden kunnen het water niet snel genoeg afvoeren. Een gevaarlijke situatie dus.

Wees alert en controleer het profiel van je banden regelmatig

Het aanschaffen van een nieuwe set banden kan een behoorlijke uitgave betekenen. Toch is het raadzaam om het profiel regelmatig aan een inspectie te onderwerpen. Zo voorkom je gevaarlijke situaties zoals die hierboven beschreven staan. Dit kun je laten doen aan de hand van een TWI. Dit is een indicator die de slijtage van de band en de huidige diepte van het profiel weergeeft. Het profiel mag daarbij niet minder zijn dan 1,6 millimeter per band. Het aanpassen van je snelheid bij extreme regenval is natuurlijk ook iets wat je eigen veiligheid op de weg verhoogt.

Heb je naar aanleiding van deze blog vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

Kom in Contact

Benieuwd naar ons shortlease aanbod? Bekijk direct al onze modellen.

Bekijk ons shortlease aanbod

Meer nieuws van Shortlease

Uw voordelen met Shortlease Nederland

Na 30 dagen dagelijks opzegbaar
24/7 bereikbaar
Binnen 2 uur rijden
Onderhoud bij lokale dealer

De leukste, meest flexibele leasemaatschappij van Nederland

Vertrouwd, Snel, Vindbaar, Service, Duidelijk, Tevredenheid
Bij ons staat u achteraf nooit voor vervelende verrassingen. 

Bekijk aanbod
Bekijk alle reviews

0,0

Gebasseerd op:

0 ervaringen