Skip to content

0,0

Gebasseerd op:

0 ervaringen

Door van Shortlease Nederland op

  1. Home
  2. Nieuws
  3. E10 Benzine, wat moet je er over weten?

E10 Benzine, wat moet je er over weten?

De feiten en fabels over E10 benzine

Als autobezitter kan het je niet zijn ontgaan. De introductie van E10-benzine. Deze lancering zorgt voor behoorlijk wat vragen en onrust bij eigenaren van benzineauto's. Logisch, want wat is E10 eigenlijk? Van welke voordelen kun je profiteren en aan welke eisen moet jouw auto voldoen om hier gebruik van te kunnen maken? E10 benzine bevat een maximum van 10% aan ethanol. Dit betreft een plantaardig stof welke bijvoorbeeld uit suikerriet gehaald kan worden. Daardoor is E10-benzine minder belastend voor het milieu dan de andere brandstoffen die we kennen. Een voorbeeld daarvan is bijvoorbeeld Euro 95 of 98. Om meer duidelijkheid te scheppen over deze nieuwe brandstof, hebben we alle feiten, fabels en wetenswaardigheden rondom E10-benzine voor je op een rij gezet.

E10-benzine versus andere brandstoffen

Hoewel er geclaimd wordt dat E10-benzine beter is voor het milieu, heeft een onderzoek in Engeland uitgewezen dat de voertuigen daarentegen wel een stuk minder zuinig zijn. Dit kan oplopen tot een verschil van wel 8% tegenover Euro 95. De uitstoot van CO2 is echter wel minder. Toch moet ook deze stelling weer ontkracht worden. Omdat het verbruik van een E10-benzine auto hoger ligt, kan de CO2-uitstoot tot wel 11% hoger zijn dan die van een auto die op Euro 95 of 98 rijdt. Dit komt omdat de motor met het gebruik van E10-benzine meer brandstof moet injecteren om tot dezelfde prestaties te kunnen komen. Waarom? Omdat E10-benzine uit ethanol bestaat en deze tot wel 30% minder energie levert dan de reguliere brandstoffen die we kennen.

Waarom E10 en per wanneer wordt dit ingevoerd?

De benzineauto eigenaar heeft al vanaf 2011 te maken met de invoering van deze nieuwe brandstof. Deze benzine is ingevoerd omdat de overheid steeds meer waarde hecht aan emissie-loze voertuigen. Het ideaalbeeld daarbij is nieuwe voertuigen hier vanaf 2030 aan kunnen voldoen. Omdat niet iedereen voornemens is om een nieuwe auto aan te schaffen, wil de overheid dat ook oudere auto’s groener gaan rijden. Met de invoering van E10-benzine is een verminderde fossiele brandstoffen uitstoot dus een mogelijkheid. Pomphouders in Nederland moeten per 1 oktober 2019 kunnen voldoen aan de vraag naar E10-benzine. Dat betekent dat een pompstations minstens één tankinstallatie met E10 moet kunnen aanbieden aan de consument. Echter is het wel zo dat kleine stations met een capaciteit van slechts één brandstofsoort niet aan deze verplichtingen hoeven te voldoen.

Wat zijn de nadelen van E10 en is dit geschikt voor mijn motor?

Het gebruik van E10-benzine kan nadelige gevolgen hebben voor jouw motor. Echter geldt dit vooral voor de oudere voertuigen waarbij de gebruikte materialen nog niet zijn afgestemd op deze nieuwe brandstof. Bio ethanol kan namelijk een negatieve invloed hebben op bijvoorbeeld pakkingen en afdichtingen. Door de gefermenteerde samenstelling heeft E10 een hoger alcoholgehalte dan bijvoorbeeld Euro 95 of 98. Dit kan bij langdurig gebruik schade toebrengen aan de motor van het voertuig. Op dit moment is ongeveer 90% van de voertuigen die we in Nederland kennen geschikt om te presteren op E10-benzine. Gelukkig bestaat er een handig lijst waarmee je precies kunt zien welke motoren wel of juist niet geschikt zijn voor E10. De FSI-motoren van Volkswagen zijn daar één voorbeeld van.

E10 brandstof herkennen. Ook in het buitenland!

De nieuwe labels voor brandstoffen zijn tegenwoordig eenvoudig te herkennen. Ook als je bijvoorbeeld op vakantie bent elders binnen Europa. Toch bestaan er uitzonderingen op de regel. Voorbeelden daarvan zijn Frankrijk, België en Duitsland. In Duitsland wordt de nieuwe brandstof aangeduid als Super E10 of 95 E10. Niet te verwarren met het vertrouwde Euro 95, want deze wordt in Duitsland Super E5, Super Bleifrei of Superbenzin genoemd. Ook wordt deze brandstof op sommige tankstations aangegeven met Super 95 E5, E5 Eurosuper of Super 95 Oktan. De benzine zoals we die in Nederland als Euro 98 kennen, wordt door de Duitsers gelabeld als 98 Oktan of Superplus 98.

België verkoopt daarentegen helemaal geen Euro 95 meer. Je kunt jouw motor daar voorzien van 95 E10. Al dan niet met het voorvoegsel “benzine”. Euro 98 wordt aangegeven als Super Sans Plomb of Superplus 98. Belangrijk om even te onthouden want deze brandstof kun je het beste tanken als jouw motor niet gebouwd is om te functioneren op E10-benzine. Frankrijk heeft ook een andere benaming voor E10. Zij noemen de nieuwe brandstof liever SP (Sans Plomb) 95-E10. De grotere tankstations langs de snelwegen zijn al volledig uitgerust met E10-benzine. Als de motor van jouw voertuig hier niet geschikt voor is, kun je beter een afslag nemen en tanken bij een kleinere pomp. Hier kun je in veel gevallen nog wel Euro 95 of 98 tanken.

En hoe zit het met E85?

Veel mensen verwarren deze twee redelijk nieuwe brandstoffen met elkaar en denken dat ze onderling vrij weinig van elkaar verschillen. Niets is echter minder waar. Waar E10-benzine tot 10% ethanol bevat, bestaat E85 uit een veelvoud daarvan. Deze benzine bestaat voor maar liefst 85% uit ethanol en is geschikt voor specifieke motoren met bijvoorbeeld het Flex-Duel label. Je dient dus onderscheid te maken tussen deze twee brandstoffen. Een verkeerd gebruik kan behoorlijke nadelige gevolgen hebben voor jouw motor.

Heb je naar aanleiding van deze blog vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

Kom in Contact

Benieuwd naar ons shortlease aanbod? Bekijk direct al onze modellen.

Bekijk ons shortlease aanbod

Meer nieuws van Shortlease

Uw voordelen met Shortlease Nederland

Na 30 dagen dagelijks opzegbaar
24/7 bereikbaar
Binnen 2 uur rijden
Onderhoud bij lokale dealer

De leukste, meest flexibele leasemaatschappij van Nederland

Vertrouwd, Snel, Vindbaar, Service, Duidelijk, Tevredenheid
Bij ons staat u achteraf nooit voor vervelende verrassingen. 

Bekijk aanbod
Bekijk alle reviews

0,0

Gebasseerd op:

0 ervaringen