Skip to content

8,5

Gebasseerd op:

122 ervaringen

Door van Shortlease Nederland op

  1. Home
  2. Nieuws
  3. Ergernissen in het verkeer: files staan in Nederland niet langer op de eerste plaats

Ergernissen in het verkeer: files staan in Nederland niet langer op de eerste plaats

Nederlanders vinden files steeds minder irritant

Leuk is een groot woord, maar Nederlanders lijken filerijden steeds minder erg te vinden. Automobilisten irriteren zich op dit moment veel meer aan agressief gedrag in het verkeer. Dat bleek uit een onderzoek van het KiM. Dit onderzoek werd opnieuw uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Het laatste onderzoek dateert uit 2010.

Agressie op de openbare weg is de grootste frustratie onder Nederlander

Het oude onderzoek laat zien dat ruim 70% van de Nederlandse automobilisten en verkeersdeelnemers zich ergert aan de overvolle wegen. Zeker filevorming op de snelweg is voor veel mensen een bron van ergernis. Uit de uitslag van het nieuwe onderzoek blijkt dat dit percentage flink is gedaald van 72 naar slechts 35%. Ruim 50% van de ondervraagde automobilisten geeft aan nooit te maken te hebben met file. 15% staat slechts één dag per week in de file.

Nederlanders hebben wél meer afkeer gekregen tegen agressief gedrag in het verkeer, bussen en treinen. Ook overvolle parkeerplaatsen, treinen die niet rijden of de hoge kosten voor reizen met het OV komen voor in de top 10 van ergernissen. Ook onveilige situaties op de weg en onnodige vervuiling is Nederlanders een doorn in het oog. Hoewel we de file op zich voor lief nemen, kunnen we ons wel ergeren aan het gedrag wat sommige filerijders vertonen. Het rijden over de vluchtstrook, het onnodig wisselen van rijstrook en het inhalen van de rij via een tankstation is “not done” en roept irritaties op.

Welke doelgroep en welke provincie is het meest gevoelig voor file?

Naar aanleiding van het onderzoek dat is uitgevoerd door het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) is er gekeken naar de situatie op de weg. Deze laat zien dat er, bijvoorbeeld op een gemiddelde dinsdag, 716.000 voertuigen vaststaan in het verkeer. Een file loopt daarbij doorgaans op tot een tijdverlies van een kleine 45 minuten. De mensen die het meest te maken krijgen met verkeersopstoppingen, behoren tot een specifieke doelgroep. In de regel zijn dit hoogopgeleide mannen in de leeftijd van 18 tot 45 jaar. Ook de provincie waarin je rondrijdt bepaald hoeveel en hoe vaak je met filevorming te maken krijgt. Automobilisten uit Noord-Brabant krijgen het meest te maken met file. Ook mensen uit Noord-Holland, Zuid-Holland en Flevoland brengen vaak onnodig tijd door op de snelweg.

Heb je naar aanleiding van deze blog vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

Kom in Contact

Benieuwd naar ons shortlease aanbod? Bekijk direct al onze modellen.

Bekijk ons shortlease aanbod

Meer nieuws van Shortlease

Uw voordelen met Shortlease Nederland

Na 30 dagen dagelijks opzegbaar
24/7 bereikbaar
Binnen 2 uur rijden
Onderhoud bij lokale dealer

De leukste, meest flexibele leasemaatschappij van Nederland

Vertrouwd, Snel, Vindbaar, Service, Duidelijk, Tevredenheid
Bij ons staat u achteraf nooit voor vervelende verrassingen. 

Bekijk aanbod
Bekijk alle reviews

8,5

Gebasseerd op:

122 ervaringen