De moderne diesel levert een belangrijke bijdrage aan het verminderen van de CO2-uitstoot. Althans, dat is waar de merken én de verschillende organisaties binnen de branche beweren. De zelfontstekers van de nieuwe dieselmotoren voldoen aan de strengste Europese normen op het gebied van uitstoot. De diesels zouden dus bovenal schoon zijn. Ondanks dit charmeoffensief zijn er toch weer nieuwe twijfels rondom het “schone” imago van de nieuwe diesels.
Forse boetes voor Volkswagen en een op handen zijnde intrekkingsprocedure voor Jeep en Suzuki
De berichtgevingen rondom diesels zijn nog altijd negatief. Waar het diesel-schandaal in 2015 het levenslicht zag bij Volkswagen, moest de Duitse autofabrikant zeer recentelijk weer behoorlijk in de buidel tasten om een opgelegde boete te kunnen voldoen. Het merk betaalde een slordige 135.000.000 euro aan Canada en tikte 28.000.000 euro af aan Polen. Volkswagen moest deze boetesom betalen om dezelfde reden als dat in 2015 het geval was.
Daarnaast heeft de Rijksdienst van Wegverkeer (RDW) te kennen gegeven dat er een aantal auto’s gecontroleerd moeten worden op de uitstoot van NOx. Deze afkorting staat voor stikstofoxiden. Zowel bij de Grand Cherokee van Jeep als de Vitara van Suzuki zouden deze boven de norm zijn. Eigenaren worden verzocht terug te keren naar de verkoper. Als het probleem niet door de dealer verholpen kan worden, dan overweegt de RDW om de EU-goedkeuring van beide auto’s in te trekken.
Aanzienlijk meer fijnstof uitstoot door partikelfilter van dieselauto
Een onderzoek dat onlangs is uitgevoerd laat zien dat de nieuwe twijfels rondom moderne diesels niet geheel onterecht zijn. Het onderzoek is uitgevoerd door een Engels ingenieursbureau in opdracht van Transport & Environment. Uit de analyse is naar voren gekomen dat het partikelfilter tijdens de reiniging aanzienlijk veel schadelijke uitstoot veroorzaakt. Bij diesels bevindt dit filter, dat sinds 2013 verplicht is gesteld, zich in de uitlaat. Samen met de aangescherpte Euro 6D normen, stoten dergelijke motoren een lager percentage aan NOx uit. Ongeacht in welke setting de auto wordt gebruikt.
Toch is het wel zo dat de uitstoot van dieselmotoren altijd al lager was dan bij auto’s die op benzine reden. Dit werd onlangs tevens bevestigd door een testonderzoek die uitgevoerd werd in opdracht van het magazine Auto, Motor und Sport. Het Duitse tijdschrift beweert dat de test heeft aangetoond dat dieselmotoren die aan de nieuwste normen voldoen de lucht zelfs zuiveren. Er was tevens geen sprake van een verhoogde fijnstof uitstoot toen er bij de luchtinlaat een concentratie werd gemeten die ruim 20x hoger was.
Regeneratie zorgt voor meer uitstoot van fijnstofdeeltjes
De nieuwe diesels dragen zelf zorg voor het schoonbranden van de filter. Het onderzoek wijst uit dat er tijdens de regeneratie meer fijnstof vrijkomt. De cijfers tonen aan dat dit tot wel 1.848 keer meer kan zijn. Tijdens het regenereren van de partikelfilter werden de wettelijke toegestane limieten overschreden. De percentages van fijnstofdeeltjes uitstoot varieerden per kilometer tussen de 32 en 115%. Dit percentage is met 11 en 184% nog hoger als ook de deeltjes van c.a 10 nanometer worden meegerekend. Deze uitstoot wordt ook wel aangemerkt als ultrafijnstof en is het meest schadelijk.
Zowel de Opel Astra als de Nissan Qashqai reinigen het partikelfilter om de ruim 400 gereden kilometers. Uit de afgenomen test bleek dat de afstand die de auto’s afleggen om het reinigingsproces te kunnen voltooien, 15 kilometer bedraagt. De lange afstand die de auto’s nodig hebben om het proces te kunnen afronden, neemt een extra risico met zich mee. Zeker als de auto in een woonwijk of stadscentrum begint met het proces. Ook als de regeneratie is afgerond blijkt de auto in de eerste 30 minuten nog een verhoogde uitstoot van fijnstof te produceren. Tijdens het reinigingsproces van de filter werd de toegestane limiet overschreden, maar de PM-emissie (fijnstof) bleef hier in zijn geheel wel onder. Dat geldt tevens voor de uitstoot van NOx. Hoewel deze bij de Qashqai van Nissan met 133% steeg tijdens het reinigingsproces, bleef deze overal wel onder de wettelijk toegestane grens.
Geen “schoon” predikaat voor Euro 6D diesels
Uit het onderzoek van Transport & Environment is naar voren gekomen dat diesels met een dergelijk partikelfilter jaarlijks 1,3 miljoen regeneratie sessies uitvoeren. Gebaseerd op 45 miljoen diesels binnen de Europese Unie. Maar hoe komt het dan dat deze voertuigen, ondanks het feit dat ze de fijnstof-uitstoot soms overschrijden, in het bezit zijn van een goedkeuring? Dat heeft alles te maken met de wetten die zijn opgesteld in de WLTP (Worldwide Harmonized Light Duty Test Procedure). Daarin staat dat de emissiestandaard niet nageleefd hoeft te worden tijdens het reinigingsproces van het partikelfilter.
Transport & Environment adviseert naar aanleiding van de testresultaten om deze zogenaamde Euro 6D diesels niet aan te bevelen als zijnde “schoon”. In principe vinden ze ook dat er bij de aanschaf van deze dieselauto’s geen aankoopsubsidie mogelijk zou moeten worden gemaakt. Ondanks het feit dat ze minder CO2 en NOx uitstoten. Ook op het gebied van milieuzones zouden deze voertuigen geen aparte regeling moeten krijgen.
Heb je naar aanleiding van deze blog vragen? Neem dan gerust contact met ons op.
Benieuwd naar ons shortlease aanbod? Bekijk direct al onze modellen.