Er komt mogelijk een snelheidslimiet op de Duitse Autobahn
De linkse partijen binnen het Duitse kabinet zijn voornemens om een wet in te voeren die een snelheidslimiet op de Autobahn mogelijk maakt. Daarmee zou er definitief een einde kunnen komen aan sportief uitproberen van auto’s op de Duitse snelwegen. Maar hoe zeker is dit? En welke gevolgen kan dit hebben voor de Duitse (en Nederlandse) automobilist?
De Duitse overheid beschouwt het ongelimiteerd indrukken van het gaspedaal als een burgerrecht. Dit was tot nu het geval. Als het aan de linkse partijen ligt, komt hier vanaf 18 oktober 2019 definitief een einde aan als het wetsvoorstel van een maximumsnelheid van 130 km/h wordt aangenomen. Daarmee komt er niet alleen een einde aan een jarenlange traditie, maar ook aan het ongeremd uitproberen van Nederlandse auto’s op de Duitse Autobahn.
Werken met een snelheidslimiet zou volgens de linkse partij “Die Grünen” voordelen hebben voor het milieu. Dit werd bekend gemaakt in het wetsvoorstel van afgelopen mei, maar werd in januari 2019 ook al een keer aangehaald. Toen werd het voorstel van de baan geveegd door de Duitse Minister van Transport. Andreas Scheuer vond namelijk dat het wetsvoorstel vooral te maken had met verstandsverlies. Daarnaast opperde de minister dat een dergelijke snelheidsverlaging alleen maar stress en gevaarlijke situaties zou opleveren.
“Die Grünen” pleiten voor een maximumsnelheid van 130 km/h
“Het aantal verkeersdoden moet voor 2020 gereduceerd worden tot 50% van wat het nu is”. Ook moet Duitsland meer tegemoet komen aan de milieueisen die worden gesteld door de Europese Unie. Aldus Cem Özdemir, politicus van de groene partij. Een maximumsnelheid van 130 km/h op alle Duitse snelwegen zou daarbij de inzet moeten zijn. Veel kans op een aanname van het wetsvoorstel is er echter niet. Veel politici worden opgeroepen om tegen het voorstel van de linkse partij te stemmen.
Dit geldt vooral voor partijen zoals de SPD en de FDP. Deze laatste partij ging echter nog verder. Zij vinden dat Die Grünen ziekelijk geobsedeerd zijn door het verbannen van zowel de auto én de mobiliteit uit het Duitse straatbeeld. Het wetsvoorstel kent echter ook een voorstander en kan op steun rekenen van de politie. Echter hebben zij wel meer belang bij het verlagen van de maximumsnelheid omdat dit hun werk én het transportbeleid dat daarbij komt kijken vereenvoudigd.
Heb je naar aanleiding van deze blog vragen? Neem dan gerust contact met ons op.
Benieuwd naar ons shortlease aanbod? Bekijk direct al onze modellen.