Skip to content

0,0

Gebasseerd op:

0 ervaringen

Door van Shortlease Nederland op

  1. Home
  2. Nieuws
  3. Lease of Shortlease. Wat zijn de verschillen?

Lease of Shortlease. Wat zijn de verschillen?

De verschillen tussen lease en shortlease

Als je nadenkt over het leasen van een auto, zul je merken dat er behoorlijk wat verschillende leasevormen zijn. Daarbij kun je denken aan financial lease, operational lease of bijvoorbeeld shortlease. Maar op welk gebied verschillen deze vormen van lease eigenlijk van elkaar? In dit artikel vertellen we je alles over de diverse lease mogelijkheden. Ook laten we je zien wat het verschil is tussen lease en shortlease.

Het leasen van een auto kan zowel zakelijk als particulier. Steeds meer ondernemers en zelfstandigen maken gebruik van deze mogelijkheid. Met lease kun je namelijk beschikken over een goede bedrijfswagen, zonder dat je daarvoor een grote investering hoeft te doen. Ook het afsluiten van een dure lening is niet nodig als je gebruikt maakt van een lease auto. Elke andere vorm van leasen neemt zijn eigen bepalingen met zich mee. Zo kun je dus altijd een keuze maken die past bij jouw situatie. Wat de duidelijke verschillen zijn leggen we je uit in dit artikel.

Wat houdt shortlease in?

Veel mensen vragen zich af wat shortlease is. Begrijpelijk, want dit is een aantrekkelijke vorm van leasen over een korte periode. Je zit met shortlease dus niet direct vast aan een langlopend leasecontract. Shortlease is nog niet zo lang geleden geïntroduceerd. De voorwaarden zijn vergelijkbaar met die van operational lease, alleen zijn de keuzes die je daarbij hebt wat flexibeler. Shortlease houdt in dat je de betreffende auto voor een korte periode kunt “huren”. Dit kan zelfs al vanaf 2 maanden. Daarnaast kun je op elk gewenst moment opzeggen. Shortlease is dus ideaal als je tijdelijk een leaseauto nodig hebt, of als ondernemer veel werkt met tijdelijke krachten. Je betaalt maandelijks een vast bedrag voor de lease, verzekering onderhoud en afschrijving. Je draagt alleen zelf zorg voor de brandstofkosten.

Financial Lease

Als je kiest voor financial lease, ben je economisch gezien eigenaar van de auto. Dat betekent dat het contract ook als een soort huurkoop gezien mag worden. De maatschappij waar je van least blijft overigens wel op juridisch vlak eigenaar van de auto. Tijdens de looptijd van het leasecontract betaal je de auto dus als het ware af. Met financial lease draag je wel zelf zorg voor de kosten van de auto tijdens de leaseperiode. Dit zijn bijvoorbeeld de kosten voor het onderhoud, de autoverzekering en de belasting. Natuurlijk hoort ook de brandstof daarbij. Financial lease is dus als het ware alleen een voorfinanciering voor de betreffende auto.

Wat is full operational lease?

Anders dan bij financial lease, houdt een full operational leasecontract in dat de maatschappij eigenaar blijft van de auto. Zowel economisch als juridisch gezien. Bij Shortlease Nederland zijn alle contracten op basis van full operational lease. De kosten en de lease van de auto betaal je in vaste maandelijkse termijn aan de leasemaatschappij waar je zaken mee doet. Deze vorm van leasen wordt vooral veel gebruikt door startende ondernemers, of bedrijven die hun wagenpark willen uitbreiden op verantwoorde wijze. Het risico bij operational lease is namelijk minimaal of zelfs nihil. Je betaalt feitelijk gezien alleen voor de brandstofkosten. De rest los je af in maandelijkse termijn met een looptijd naar keuze.

Lease of shortlease. Wat is de beste keuze?

Beide leasevormen brengen voordelen met zich mee. Maar, dit geldt natuurlijk alleen als je het leasecontract kiest welke past bij jouw situatie. Als je tijdelijk een goed vervoermiddel nodig hebt, dan is shortlease waarschijnlijk de beste keuze. Wil je voor een langere tijd over een goede auto kunnen beschikken? Dan kun je ook een keuze maken uit operational of financial lease. Deze keuze is vooral interessant als je bereid bent om een leasecontract aan te gaan met een looptijd van minimaal 3 jaar.

De voordelen van shortlease is zijn vooral gebaseerd op flexibiliteit. De contracten kun je al na een minimale lease periode van 3 maanden opzeggen of aanpassen wanneer jou dat uitkomt. Zo hoef je dus niet langer dan nodig te betalen voor de leaseauto. Handig als je een tijdelijke aanstelling hebt, of als je als particulier een auto nodig hebt voor een korte periode. Je betaalt een vaste termijn per maand voor de lease, de verzekering én het onderhoud. Je hoeft dus alleen zorg te dragen voor de brandstof.

Ook operational of financial lease heeft zijn eigen voordelen, mits de voorwaarden bij je passen. Het bedrag dat je maandelijks aan de leasemaatschappij betaald, is vaak wat lager dan dat je kiest voor shortlease. Wel heb je, zeker als je kiest voor financial lease, te maken met de nodige risico’s. Ook zit je langer vast aan het contract en lever je flink in op de flexibiliteit. Uiteraard is het aan jou om te beslissen welke vorm van leasen het beste bij je past.

Heb je naar aanleiding van deze blog vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

Kom in Contact

Benieuwd naar ons shortlease aanbod? Bekijk direct al onze modellen.

Bekijk ons shortlease aanbod

Meer nieuws van Shortlease

Uw voordelen met Shortlease Nederland

Na 30 dagen dagelijks opzegbaar
24/7 bereikbaar
Binnen 2 uur rijden
Onderhoud bij lokale dealer

De leukste, meest flexibele leasemaatschappij van Nederland

Vertrouwd, Snel, Vindbaar, Service, Duidelijk, Tevredenheid
Bij ons staat u achteraf nooit voor vervelende verrassingen. 

Bekijk aanbod
Bekijk alle reviews

0,0

Gebasseerd op:

0 ervaringen