Appen met telefoon in houder net zo gevaarlijk
We weten allemaal dat appen achter het stuur gevaarlijk, onverstandig en zelfs verboden is. De boetes voor het beantwoorden van berichten terwijl je aan het rijden bent liegen er dan ook niet om. Gek genoeg wordt rijdend appen wél toegestaan door de wetgeving als de smartphone in een telefoonhouder is geplaatst. Uit recent onderzoek van de SWOV (Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid) is echter gebleken dat beide situaties net zoveel risico en gevaar met zich meebrengen. De verkeersveiligheid komt hiermee in direct gevaar.
Gebruik maken van een telefoonhouder blijkt in praktijk nog gevaarlijk
Voor het onderzoek van de SWOV moesten een aantal bestuurders plaatsnemen in een simulator. Virtueel werd er een bepaalde route afgelegd, waarbij de bestuurders de opdracht kregen om enkele berichten te versturen met hun smartphone. 1 groep deed dit door de telefoon in de hand te houden, terwijl de andere groep gebruik maakte van een telefoonhouder. De bestuurders die de telefoon in de hand moest houden vonden de rit over het algemeen vermoeiend. Daarnaast werd er minder gebruik gemaakt van de spiegels en werd er over het algemeen meer geslingerd over de virtuele weg.
De groep die berichten verstuurde met behulp van een telefoonhouder kwam echter nog slechter uit de test. Met slechter wordt in deze gevaarlijker bedoeld. Ook werd de schermtijd bijgehouden. De groep die moest appen met de telefoon in de hand hoefde korter op het scherm te kijken dan de groep die gebruik maakte van de toegestane telefoonhouder. Niet alleen tijdens het versturen van de berichten, maar ook tussendoor werd er door deze groep vaker op de telefoon gekeken.
Appen achter het stuur is gevaarlijk voor elke doelgroep
Het onderzoek van de SWOV heeft tevens uitgewezen dat er geen verschil in gevaar is tussen specifieke doelgroepen. Jong en oud, ervaren en onervaren én zowel mannen als vrouwen lopen net zoveel gevaar als ze appen met behulp van een telefoonhouder. De Stichting beseft zich wel dat het aanpassen van de wet voor nu nog te vroeg komt. Om daadwerkelijk een nieuw wetsvoorstel te kunnen lanceren, moeten de experts meer kennis en onderbouwing kunnen halen uit de resultaten van diverse onderzoeken. Daarnaast heeft het aanpassen van de wet ook gevolgen voor de auto industrie. Zeker als we ons bedenken dat vrijwel elk nieuw voertuig is uitgerust met een touchscreen.
Heb je naar aanleiding van deze blog vragen? Neem dan gerust contact met ons op.
Benieuwd naar ons shortlease aanbod? Bekijk direct al onze modellen.