Elektrische voertuigen en voertuigen die rijden op aardgas
De verkoopcijfers van groene en schonere auto’s binnen de Europese Unie neem toe. Dit geldt echter alleen voor een aantal landen. Het gaat hier dan om elektrisch aangedreven auto’s of voertuigen die rijden op aardgas. De bond voor Europese autofabrikanten, de ACEA, is van mening dat dit anders moet. Aldus CEO van de bond Eric-Mark Huitema moet de verdeling tussen het aantal verkopen binnen Europa meer gelijkmatig verdeeld worden. Zeker als de ambitieuze doelstellingen voor wat betreft de CO2 reductie gehaald willen worden.
Om verandering te kunnen brengen in deze ongelijkmatige verdeling, wendt Huitema zich tot de overheid. Om meer mensen in staat te kunnen stellen tot het bezitten van een schonere auto, moet de stimulering uit deze hoek komen. Uit de tabel (bron: ACEA) ligt in Polen dit percentage op slechts 0,2%. Nederland moet met 6,7% genoegen nemen met een tweede plaats terwijl Zweden er met 8% duidelijk met kop en schouders bovenuit steekt. Noorwegen mag nog een hoger percentage tot zich rekenen maar behoort niet tot een land dat bij de Europese Unie hoort.
Veranderingen om tegemoet te kunnen komen aan de CO2 doelen
De Association des Constructeurs Européens d'Automobiles komt tot deze berekening door ook de voertuigen met een cng, of ook wel aardgasinstallatie genoemd, en auto’s die op waterstof rijden mee te nemen in de berekening. Italië en Duitsland verkoop maar liefst een kleine 75% van alle voertuigen die op aardgas rijden. Dat ook de welvaart en de economische status van het land invloed hebben op de verkopen, blijkt wel dat er de noordwestelijke landen meer exemplaren worden verkocht.
Dit ten opzichte van landen in het oosten, zuiden en midden van Europa. Hoewel Italië en Spanje tot de landen behoren met een stabiele economische basis, is het rijden in elektrische auto’s daar gewoonweg nog niet zo populair. Slechts 4 landen binnen de Europese Unie mogen een verkooppercentage van 2,5% tot zich rekenen. De ACEA is wel van mening dat dit percentage flink zal moeten worden verhoogt. Zeker als de ambitieuze doelen omtrent de CO2 gehaald willen worden. Deze staan op de planning voor 2025 en 2030.
Heb je naar aanleiding van deze blog vragen? Neem dan gerust contact met ons op.
Benieuwd naar ons shortlease aanbod? Bekijk direct al onze modellen.