De kwaliteit van de voetgangerdetectiesystemen loopt sterk uiteen
De voetganger-detectiesystemen van diverse automerken verschillen onderling sterk in kwaliteit. Dit is gebleken uit een test welke is uitgevoerd door de IIHS. Deze afkorting staat voor een Amerikaans verzekeringsinstituut welke zich richt op de veiligheid in het verkeer. 19 modellen zijn onderworpen aan deze test. Slechts 6 daarvan voldeden aan de maximale score welke verbonden is aan het testen van de detectiesystemen en de noodrem.
De test is uitgevoerd aan de hand van dummy’s. De situatie simuleerde de aanwezigheid van voetgangers op de weg vanuit diverse richtingen konden oversteken. De automerken die voluit voldeden aan de maximaal te behalen score waren:
- BMW 3-serie
- Mercedes C-klasse
- Volvo S60
- Audi A4
- Subaru Outback
- Nissan Maxima
De overige van de 19 geteste voertuigen slaagden erin om tijdig vaart te minderen zodat een fatale aanrijding voorkomen kon worden. Ook waren de auto’s in staat om de “voetgangers” op het wegdek te ontwijken.
Modellen die niet voldoen aan de norm
De test van de IIHS heeft teven uitgewezen dat er een aantal automerken en modellen zijn die niet of nauwelijks aan de gestelde normen konden voldoen. Dit zijn onder andere:
- Kia Optima
- Ford Fusion
- Chevrolet Malibu
- Hyundai Sonata
De bovenstaande modellen faalden erin om de snelheid op tijd te verminderen zodra er een voetganger overstak. Bij sommige exemplaren vertoonde het detectiesysteem zelfs helemaal geen reactie.
Testen van het voetganger-detectiesysteem bij nachtzicht
De detectiesystemen zijn eerder deze maand ook al uitvoerig getest bij nachtzicht. Deze testen zijn uitgevoerd door de Automobiel Vereniging van Amerika, de AAA. Uit deze testen is naar voren gekomen dat bij aanrijdingen met een fatale afloop veelal voetgangers betrokken zijn. Dit percentage neemt zelfs 75% in beslag. Dit hoge percentage is te wijten aan de werking van de voetgangers-detectiesystemen. Het onderzoek heeft uitgewezen dat deze systemen bij nachtzicht nog onbetrouwbaarder zijn, of in de meeste gevallen zelfs helemaal niet blijken te werken. Autofabrikanten stellen dan ook dat de systemen voor voetgangersdetectie alleen actief in werking treden en betrouwbaar zijn bij daglicht.
Tegenwoordig zijn vrijwel alle nieuwe automodellen uitgerust met een voetgangers-detectiesysteem. Dat wil echter niet zeggen dat het aantal verkeersdoden onder voetgangers en fietsers is afgenomen. Sterker nog, de Verenigde Staten kende in 2018 zelfs een recordaantal aan fatale verkeersongevallen waarbij fietsers en voetgangers betrokken waren. De teller staat inmiddels op ruim 6.000 doden als gevolg van een fatale aanrijding. IHHS CEO David Harkey realiseert zich dat deze technologie nog moet worden onderworpen aan innovaties. Omdat dergelijke detectiesystemen onmisbaar zijn bij het veiliger maken van het verkeer, moedigt hij autofabrikanten dan ook zeker aan om deze ontwikkelingen de komende tijd verder uit te breiden.
Heb je naar aanleiding van deze blog vragen? Neem dan gerust contact met ons op.
Benieuwd naar ons shortlease aanbod? Bekijk direct al onze modellen.