Skip to content

8,5

Gebasseerd op:

122 ervaringen

Door van Shortlease Nederland op

  1. Home
  2. Nieuws
  3. Volkswagen vindt ontwikkeling zelfsturende auto te duur

Volkswagen vindt ontwikkeling zelfsturende auto te duur

De komst van de zelfsturende auto lijkt verder weg dan ooit. Hoewel de innovaties nog volop in ontwikkeling zijn, kan het volgens Thomas Sedran tot nog wel 5 jaar duren voordat de zelfsturende auto voet aan de grond kan zetten.

De chef commerciële voertuigen van het automerk maakte dat onlangs bekend. De bekendmaking komt echter niet als een complete verrassing. De innovatie kent veel twijfels en brengt bovendien bovenmatig hoge kosten met zich mee. Een zelfsturende auto heeft namelijk ook een complexe techniek en aanpassing nodig voor wat betreft het wegennet, lidar en radarsystemen en wegenkaarten die digitaal beschikbaar moeten worden gemaakt. Daarnaast vereist het systeem ook de nodige overeenkomsten met leveranciers op het gebied van werken in de cloud.

De kosten voor een auto met een zelfsturend systeem

Grofweg kunnen de kosten voor een zelfsturende auto oplopen tot wel € 50.000. Dit betreft echter alleen de kosten die gemaakt moeten worden voor de benodigde software systemen, processors en sensoren die de auto zelf rijdend kunnen maken. Uit naam van Volkswagen deelt Sedran mee dat deze kosten flink gereduceerd moeten worden tot een betaalbare € 7.000. Hoewel dit al een behoorlijke uitdaging vormt, moet er ook rekening gehouden worden met de extra bijkomende kosten. Hierbij kun je denken aan cloud computing, maar ook aan het in balans houden van de betreffende voertuigen, taxi’s en vervoersdiensten. Een betaalbaar businessmodel over een langere termijn is momenteel gewoonweg nog niet haalbaar.

Niveau 5

De ontwikkelingen van de zelfsturende auto moeten naar een perfectionistisch level 5. De innovaties bevinden zich momenteel nog op niveau 3. Om het hoogste niveau te kunnen behalen, moeten er wereldwijd diverse complexe doorvoeringen gedaan worden. Sedran stelt dat er daarbij ook nieuwe netwerken nodig zijn die regelmatig van een update voorzien moeten worden. Om dit wereldwijd door te kunnen voeren is er naast geld ook tijd nodig. Voor nu zou dit alleen binnen enkele grote steden van toepassing kunnen zijn. Ook de weersinvloeden spelen een grote rol bij het gebruik van zelfsturende auto’s. Bij natte wegen of slecht zicht moet de bestuurder van het voertuig alsnog meedenken en benodigde handelingen uitvoeren.

Meer nieuws van Shortlease

Uw voordelen met Shortlease Nederland

Na 30 dagen dagelijks opzegbaar
24/7 bereikbaar
Binnen 2 uur rijden
Onderhoud bij lokale dealer

De leukste, meest flexibele leasemaatschappij van Nederland

Vertrouwd, Snel, Vindbaar, Service, Duidelijk, Tevredenheid
Bij ons staat u achteraf nooit voor vervelende verrassingen. 

Bekijk aanbod
Bekijk alle reviews

8,5

Gebasseerd op:

122 ervaringen