Skip to content

0,0

Gebasseerd op:

0 ervaringen

Door van Shortlease Nederland op

 1. Home
 2. Nieuws
 3. Aantal autodiefstallen in Nederland neemt af

Aantal autodiefstallen in Nederland neemt af

Het aantal autodiefstallen is in 2019 weer afgenomen. Wel is het zo dat jonge exemplaren eerder ten prooi vallen aan diefstal dan voorheen. Dit kwam naar voren uit het rapport dat de LIV (Landelijk Informatiecentrum Voertuigdiefstal) onlangs naar buiten bracht.

Auto en voertuig diefstallen: de cijfers van toen én nu

Het aantal diefstallen van personenwagens is weer afgenomen. In 2019 werden er “nog maar” 7.107 auto’s gestolen. Dit in tegenstelling tot 7.261 in het jaar 2018. Ter vergelijking; in 2015 stond de teller op 10.091. Als we het aantal gestolen voertuigen meetellen komen we voor het jaar 2019 op 23.636 exemplaren. Dit zijn er ruim 509 meer dan in 2018. Het afgelopen jaar hadden de dieven het vooral gemunt op brommers, snorfietsen en motoren. Vooral van deze laatste categorie zijn er maar liefst 1.600 ontvreemd. Ook werden er opvallend meer zware voertuigen gestolen zoals kranen, shovels en andere bedrijfsvoertuigen.

De meeste auto diefstallen vinden plaats in Oost-Nederland

In het oosten van ons land werden vorig jaar de meeste auto’s gestolen. De teller van gestolen personenwagens staat daar op 1.059. Amsterdamse auto eigenaren werden ook benadeeld. Met 977 gestolen personenwagens staat de hoofdstad op de tweede plaats. Hekkensluiter in deze rij is de gemeente Haaglanden. Daar deden 871 autobezitters melding van diefstal. Van dit aantal werden 458 voertuigen en 20 personenwagens gestolen van de Koninklijke Marechaussee.

Personenwagens van 2-3 jaar oud zijn het gevoeligst voor autodiefstal

Het afgelopen jaar keerden slechts 2.898 personenwagens terug naar hun rechtmatige eigenaar nadat ze gestolen waren. Qua gestolen voertuigen kon er meer eigenaren blij gemaakt worden. 8.413 gestolen voertuigen werden binnen 24 uur teruggebracht naar hun eigenaar. Een opvallend gegeven is dat er steeds meer jonge personenwagens gestolen worden. Vooral nieuwe auto’s en personenwagens tot een leeftijd van 3 jaar werden het afgelopen jaar vaker gestolen. Zelfs 10% meer.

Dat staat gelijk aan ruim 1.800 exemplaren. 2-jarige personenwagens van specifieke merken werden zelfs ruim 30% meer gestolen dan in 2018. Toyota staat aan kop met 270 jonge personenwagens. Ook werden er 234 jonge Audi’s en 198 2 tot 3 jaar oude Volkswagens gestolen. Als we naar de overall lijst van gestolen personenwagens kijken dan is Volkswagen het meest populair. In 2019 raakte 1.514 bezitters hun geliefde auto kwijt. De onderstaande automerken laten een hoog aantal autodiefstallen zien:

        Merk           Aantal gestolen exemplaren

 • Volkswagen 1.514
 • Audi            674
 • Toyota         517
 • Renault        492
 • Honda          27
 • Chevrolet      24
 • Daihatsu       21

In het rapport dat onlangs is gepubliceerd door het LIV, is tevens een diefstal risico opgenomen. Dit overzicht laat het risico op diefstal zien als je kiest voor een bepaald merk of model auto. Onder de merken worden Landrovers het meest gestolen. De kans op het terugvinden van deze auto is 43,5%. Ook Volkswagen en Lexus is geliefd onder autodieven. Slechts 33,2% van de Volkswagens keert terug naar de rechtmatige eigenaar.

        Merk/model                     Diefstalrisico

 • Land Rover                      1 op 304
 • Lexus                              1 op 412
 • Volkswagen                     1 op 690
 • Hyundai                           1 op 4.524
 • Audi A1                           1 op 28
 • Toyota C-HR                    1 op 132
 • Mercedes Benz E-Klasse    1 op 348

In de categorie Volkswagen werd de Polo 584 keer gestolen. De Volkswagen Golf komt er iets beter vanaf met twee exemplaren minder. Als er gekeken wordt naar modellen staat de Audi A1 met stip bovenaan. Daarna volgt de C-HR van Toyota. Ook De E-klasse van Mercedes Benz wordt vaak gestolen. De diefstal van een Tesla is met 2 exemplaren verwaarloosbaar. Dat geldt ook voor het merk Hyundai met een diefstalrisico van 1 op 4.524.

Heb je naar aanleiding van deze blog vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

Kom in Contact

Benieuwd naar ons shortlease aanbod? Bekijk direct al onze modellen.

Bekijk ons shortlease aanbod

Meer nieuws van Shortlease

Uw voordelen met Shortlease Nederland

Na 30 dagen dagelijks opzegbaar
24/7 bereikbaar
Binnen 2 uur rijden
Onderhoud bij lokale dealer

De leukste, meest flexibele leasemaatschappij van Nederland

Vertrouwd, Snel, Vindbaar, Service, Duidelijk, Tevredenheid
Bij ons staat u achteraf nooit voor vervelende verrassingen. 

Bekijk aanbod
Bekijk alle reviews

0,0

Gebasseerd op:

0 ervaringen