Skip to content

0,0

Gebasseerd op:

0 ervaringen

Door van Shortlease Nederland op

  1. Home
  2. Nieuws
  3. De autonome auto: ellende of euforie op de weg?

De autonome auto: ellende of euforie op de weg?

Autonome auto's veroorzaken mogelijk verkeerschaos

De ingebruikname van autonome of zelfrijdende auto’s maakt de tongen behoorlijk los. Veel mensen zijn ervan overtuigd dat dergelijke auto’s een oplossing kunnen bieden. Hetzij op het gebied van gevaarlijke verkeerssituaties of opstoppingen en files. Toch heeft een recent onderzoek uitgewezen dat er met het gebruik van autonome auto’s ook juist het tegenovergestelde bereikt kan worden. Namelijk onvoorspelbare situaties in het verkeer en het belemmeren van de doorstroming. Het onderzoek is destijds uitgevoerd door het Engelse onderzoeksbureau Law Commission.

Onderzoek laat de keerzijde van zelfrijdende auto’s zien

Als we denken aan autonome auto’s, dan zien we in de meeste gevallen een voertuig voor ons die ons vanzelf naar de gewenste plaats van bestemming brengt. Sturen is niet meer nodig waardoor er tijd overblijft voor het lezen van de krant of zelf het volgen van een televisieprogramma. Dit gegeven is voor de Engelsen een aanleiding geweest tot een diepgaand onderzoek. De testen wezen zelfs uit autonome voertuigen juist meer filevorming zouden veroorzaken. Zeker als ze te maken krijgen met het zogenaamde Frozen Robot Syndrome. Maar wat houdt dit feitelijk in?

Zelfrijdende auto’s: het Frozen Robot Syndrome

Dit “syndroom” houdt in dat het autonome voertuig stilvalt als deze in een niet voorspelbare situatie terecht komt. Hierbij kun je denken aan opwaaiend blad, plastic of zelfs vogels. Ook grote sneeuwvlokken kunnen voor een zelfrijdende auto een reden zijn om af te slaan. Software developers denken dan ook dat dit syndroom vooral in het najaar en de winter voor problemen op de weg kan zorgen.

Je kunt je voorstellen dat als er zoiets dergelijks gebeurd, de situatie in het verkeer direct gevaarlijk kan worden. Mede omdat weggebruikers ook nog kunnen bestaan uit chauffeurs die wél zelf rijden. Developers geven daarbij wel aan dat er een oplossing bestaat voor het Frozen Robot Syndrome. Dit kan bestaan uit een noodplan waarbij de stilgevallen voertuigen snel en efficiënt van de baan kunnen worden gehaald.

Praktische nadelen van de zelfrijdende auto

De ingebruikname van autonome voertuigen neemt nog een aantal praktische nadelen met zich mee. Omdat de auto’s zonder chauffeur rijden, kan de hulpbehoevende doelgroep ook geen gebruik maken van zijn of haar diensten. Bijvoorbeeld als dit gewenst is bij het instappen. Daarnaast kan een chauffeur-loos voertuig bij oudere mensen ook een onveilig gevoel veroorzaken. Daarnaast komt een autonome auto pas voorrijden als daar via internet opdracht toe wordt gegeven. Niet alle mensen op leeftijd beschikken over deze kennis of zijn in het bezit van een internetverbinding.

We blijven geloven in het autonome voertuig

Ondanks de nadelen die er nu nog bestaan, blijft het vertrouwen in de zelfrijdende auto aanwezig. Niet alleen bij de consument, maar zeker ook bij George Freeman. De Engelse Minister van Toekomst en Transport denkt toch echt dat zelfrijdende auto’s de oplossing zijn voor de toekomst. “Deze auto’s hebben het vermogen om het verkeersbeheer zoals we deze nu kennen compleet te kunnen veranderen. Dat heeft als direct gevolg dat de veiligheid in het verkeer wordt verbeterd en er meer vervoersmogelijkheden vrij komen voor mensen waarbij dat om lichamelijke redenen niet vanzelfsprekend is”.

Heb je naar aanleiding van deze blog vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

Kom in Contact

Benieuwd naar ons shortlease aanbod? Bekijk direct al onze modellen.

Bekijk ons shortlease aanbod

Meer nieuws van Shortlease

Uw voordelen met Shortlease Nederland

Na 30 dagen dagelijks opzegbaar
24/7 bereikbaar
Binnen 2 uur rijden
Onderhoud bij lokale dealer

De leukste, meest flexibele leasemaatschappij van Nederland

Vertrouwd, Snel, Vindbaar, Service, Duidelijk, Tevredenheid
Bij ons staat u achteraf nooit voor vervelende verrassingen. 

Bekijk aanbod
Bekijk alle reviews

0,0

Gebasseerd op:

0 ervaringen