Skip to content

0,0

Gebasseerd op:

0 ervaringen

Door van Shortlease Nederland op

  1. Home
  2. Nieuws
  3. Planbureaus: Minder files door spitsheffing

Planbureaus: Minder files door spitsheffing

Op 30 juni publiceerde het Planbureau voor de leefomgeving (PBL) en het Centraal Planbureau (CPB) een onderzoek over mobiliteitsgedrag. Belangrijk punt: willen we in Nederland in 2030 ook nog mobiel zijn, dan moeten we nu gerichte keuze's maken. Een van de keuze's om de drukte op de weg tegen te gaan tijdens de spits, is het invoeren van een zogeheten spitsheffing

De planbureaus achten een spitsheffing meer effectief dan een vlakke kilometerheffing. Een vlakke kilometerheffing is bedoeld voor het ontmoedigen van autogebruik, niet voor het voorkomen van piekdrukte. Bij een spitsheffing wordt reizen tijdens de spits in de auto duurder en valt het nadelig uit voor de forens, maar ook voor de werkgever. Echter wordt de reistijd verkort, wat niet zo is bij een kilometerheffing. Doordat de heffing zo goed mogelijk gedifferentieerd wordt naar tijd en locatie, is de invloed op de drukte groter. Hiervan profiteert de maatschappij.

OV-studentenkaart

Het onderzoek stelt dat studenten op dit moment niet geprikkeld worden om met het OV te reizen, buiten de spits. Grotendeels omdat studenten gratis kunnen reizen. Het advies van het PBL & CPB is dan ook om de OV-studentenkaart, zoals deze nu is vormgegeven, aan te passen. Daarnaast moet er meer ingezet worden op de lange termijn. Er valt nog veel mobiliteitswinst te behalen. Dit kan o.a. door het bundelen van woon- en werklocaties. Meer banen komen op deze manier op een kortere afstand te liggen.

Heb je naar aanleiding van deze blog vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

Kom in Contact

Benieuwd naar ons shortlease aanbod? Bekijk direct al onze modellen.

Bekijk ons shortlease aanbod

Meer nieuws van Shortlease

Uw voordelen met Shortlease Nederland

Na 30 dagen dagelijks opzegbaar
24/7 bereikbaar
Binnen 2 uur rijden
Onderhoud bij lokale dealer

De leukste, meest flexibele leasemaatschappij van Nederland

Vertrouwd, Snel, Vindbaar, Service, Duidelijk, Tevredenheid
Bij ons staat u achteraf nooit voor vervelende verrassingen. 

Bekijk aanbod
Bekijk alle reviews

0,0

Gebasseerd op:

0 ervaringen